Mam wagę kuchenną, ale nie mam czasu ani ochoty na to. Nie będę ważyła każdego jajka i kaszy co do grama. Wiadomo, że czasami coś zawyżę czy zaniżę, ale bez przesady. To tylko jedzenie i już nie chcę bardziej świrować niż robię to obecnie. Nie planuję posiłków z wyprzedzeniem, nie układam godzinami jadłospisów. Otwieram lodówkę, robię coś na [...]
[...] z przyrosrtem masy ciala. Ćwiczę już dosyć dlugo z niezbyt dobrymi wynikami. Każde odpuszczenie diety wiąz e się z utratą cennych kilogarów. w mojej diecie mam ok 2,2 g bialka, ok 5g węgli oraz ok 1 g tłuszczu na kilogram masy ciała, co daje około 300o kcal (spożywam 5 posiłków). Qazar jaka wedlug Ciebie jest optymalna ilośc tluszczy w [...]
jak sie odnosi jajo przepiorcze do kurzego (BTW), chodzi mi o samo bialko - chcialam zjesc 100g bialek jaj przepiorczych, a nie wiem, ile maja bialka. czy to jest tak, jesli cale jajo przepiorcze w 100 g ma 13 b i 11 t, to ile bialka maja same bialka? eee, zamotalam sie troche. jesli jajo kurze bialka maja 10g b, a cale 12 b 10t 1 ww, wychodzi, [...]
Narządami odpowiedzialnymi za metabolizm aminokwasów są wątroba i nerki. W wątrobie zachodzi rozpad białek, natomiast nerki są odpowiedzialne za usuwanie produktów ich metabolizmu. Nadmiar białka obciąża te narządy, co może w przyszłości przyczynić się do osłabienia ich wydolności. Przykładowo - ubocznym produktem przemiany aminokwasów jest [...]
Ile ważą płatki owsiane? Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
Osoby trenujące, dbające o swoją sylwetkę i zdrowie często zastanawiają się, jak wygląda sytuacja z alkoholem w diecie, ilością i częstością jego spożywania. Ile zaszkodzi, a jaka ilość nie wpłynie negatywie na sylwetkę. Na to pytanie niestety nie ma odpowiedzi. Z reguły im mniej i rzadziej, tym lepiej. Jednak spożywanie alkoholu z głową bez [...]
Dobrnąłem do końca :) Dobry post. Ale mam kilka pytań. Szykuje się do przejścia na dietę aby zrobić trochę masy. Tzn nie jem produktów przetworzonych, jem 5-6 posiłków kupuje produkty (mam oliwę z oliwek olej lniany, orzechy włoskie, kasze, ryżę biały dziki brązowy) płatki owsiane, rodzynki, tuńczyki, śledzie, ryby w zamrażarce różne rodzaje [...]
1. Czy będę robił dietę na masę istnieję realna szansa że uda mi się pozbyć zbędnego tłuszczu z okolić brzucha ? Tłuszczu aż tak dużo nie ma raczej słabe mięśnie proste powodują że mój brzuch jest trochę wystający. //masa to plus kaloryczny, więc nie licz na to, że pozbędziesz się tłuszczu i zbudujesz mięśnie. 2. Jak to jest z makaronami co wolno [...]
Dobra, moze byc tak? Dzien treningowy (10 g kreatyny i ok. 100 g bialka) -Rano po przebudzeniu (na czczo) 5 tabs kretki (40 - 60 min. przerwy) 30-35 g bialka + sniadanie (?) -5 tabsow krety (30 min. przed treningiem, wczesniej odstep minimum 30 min. po obiedzie) TRENING -30-35 g bialka (zaraz po treningu) -30-35 g bialka przed snem Dzien nie [...]
Każdy, kto zagłębi trochę swoją wiedzę, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że prawidłowo dobrana dieta jest kluczem do sukcesu i osiągnięcia estetycznej sylwetki. Warto jednak pamiętać, że powinna być to dieta odpowiednio zbilansowana, a niekoniecznie powszechnie spotykane wymysły w gazetkach dla Pań. Niestety dieta kopenhaska należy właśnie do [...]
Zauważcie, że problemem nie jest normalna ilość takich produktów. Problem zaczyna się gdy dostarczymy organizmowi 150-200 g białka (bardzo dużo) opakowanego w taki miks. Np. z takiej kury fermowej. Rąbię obecnie <100 g białka dziennie. Oznacza to 5 jaj i jeden spory kawałek mięsa. I dlatego mogę się nie przyglądać przez lupę problemowi. Takie [...]
Mięso ryb jest bardzo cennym źródłem białka oraz wielu innych ważnych składników. Jest świetnym składnikiem diety jarskiej, zalecanej jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w [...]
Zgodnie z wskazówkami zawartymi tutaj : http://www.sfd.pl/temat173140/ wyszło: ( waga x 24 x współczynnik aktywnosści 1,2 + 500 kcal ) = 2920 kcal/24h dalsze założenia: 1,5 g x 84 kg = 126 g białka /24h x 4 kcal ( kaloryczność grama )= 504 kcal 5,0 g x 84 kg = 420 g węgli /24h x 4 kcal = 1680 kcal 1,0 g x 84 kg = 84 g tłuszczu / 24h x 9 kcal = [...]
Tuńczyk w puszce jest jedną z najbardziej popularnych ryb wśród stałych bywalców siłowni. Spotkać można się z opiniami, iż nie jest on zbyt smaczny, cena nie jest szczególnie atrakcyjna, zawiera metale ciężkie, a jednak występuje w wielu dietach. Fenomen jego prawdopodobnie wynika z tego, że puszkę można otworzyć i po prostu zjeść rybę, bez [...]
Właśnie dziś czytałem "KiF" i tak postanowiłem przytoczyć oczywiście mowa tu o diecie na mase. "pożycie białka trzeba zwiększyć do conajmniej 3g na kilogram wagi ciała,co jest pewną zmianą, gdyż jeszcze niedawno uważano, że 2,2g/kg wagi ciała jest wielkością wystarczającą. Prowadzone w ostatnich latach badania wykazały jednak, że [...]
Dieta jest podstawą modelowania sylwetki. Jest to na tyle oczywiste, że nikt nie powinien mieć ku temu żadnych wątpliwości. To, co spożywamy, czyli jakoś produktów, ilość kcal, białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych ma wpływ nie tylko na wygląd sylwetki, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Powinien mieć o tym [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Odpowiednio dobrana dieta i treningi są podstawą kształtowania sylwetki i progresu w każdej dyscyplinie sportu. Bez względu na to, czy naszym celem jest modelowanie sylwetki, zwiększenie siły lub poprawa wyników ogólnych. Dobrze dobrana dieta, to nie tylko lepsze wyniki sportowe, ale przede wszystkim zdrowie, na którym powinno nam najbardziej [...]
/SFD/2016/10/15/dd1c75b67ba14acb9aade202cb856572.jpgBadania pokazują, że jedynie 20% osób, które zrzuciły co najmniej 10% swojej wagi, daje radę utrzymać efekty redukcji przez rok. W celu zminimalizowania ryzyka utraty efektów redukcji niezbędne jest zrozumienie tego, co dzieje się z naszym ciałem w czasie redukcji i jaki ma to wpływ na nasz [...]
Białko jest istotne dla każdego z nas. Bez względu na to, czy trenujemy oraz jaki jest nasz cel. Jest ono niezbędne dla życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W sytuacji, gdy zależy nam na budowaniu mięśni lub redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększona jego ilość ma szczególne znaczenie. Dlatego też warto zwrócić uwagę na to, ile go [...]